Professioneel en bekkenpijn
Bekkenpijn komt veel voor in Nederland. Rond de 14e week liggen de percentages tussen de 39% en 65%(afhankelijk van een verleden met lage rugpijn). In de 30e week kan dit aantal oplopen tot 67,4% en 88,5%. Deze klachten kunnen bij vrouwen zorgen voor vermindering in adl activiteiten en vroegtijdig uitval op de werkvloer.
Maar waarom krijgt de ene vrouw wel deze pijn en de andere niet?
In onderzoek van Leonie Damen is aangetoond dat zwangere vrouwen met bekkenklachten grotere verschillen in spanning tussen het rechter en linker SI-gewricht hebben dan andere zwangeren. Een groter spanningsverschil kan op plaatsen waar de bewegingsvrijheid groter wordt, een verplaatsing van het sacrum of ilium bewerkstelligen. Je lichaam wil dit corrigeren door spieren aan te gaan spannen, echter zijn deze spieren niet gewend om vanuit deze positie te werken en gaan aan het bekken trekken. Dit trekken doet pijn. De bekkenbodemspieren en de adductoren van de bovenbenen zitten vast aan o.a. het symfyse en hebben dus een grote rol bij het scheeftrekken.
Zoals je al leest is het dus belangrijk om je lichaam sterk te houden maar wel op de juiste manier. Een verkeerde aanspanning van spieren kan voor grotere klachten zorgen.
Door lekker buiten te zijn tijdens het sporten, krijg je genoeg zuurstof binnen en merk je tevens dat het, het stressniveau naar beneden brengt. Stress heeft een grote invloed op de zwangerschap en kan zelfs complicaties veroorzaken. Een langdurig verhoogd stressniveau kan een aanslag zijn op je immuunsysteem waardoor je baby in gevaar komt. Daarnaast speelt het hormoon cortisol een grote rol bij stress. Wanneer deze spiegel stijgt, komt dit ook bij je baby terecht. Onderzoek wijst uit dat dit later voor gedragsproblemen kan zorgen en/of een lager geboortegewicht.
Bron:
Cijfers bekkenpijn Nederland: (Bastiaenen, C.H.G. Hendriks, E.J.M., Pool-Goudzwaard, A.L., Bernards, N.T.M., Engeleburg van lonkhuyzen, M.L., Albers-Heitner, c.Pl, van der Meij, J., Grupping-Morel, M.H.M., de Bie, R.A.(2009)
Ontstaan bekkenklachten: (Damen, L., H.M. Buyruk, F. Guler-Uysal e.a. 2012)
Universiteit van Tilburg (2010). Stress tijdens zwangerschap vormt risico voor ontwikkeling kind .